Mi-24 Hind




Mil Moskova helikopter fabrikasının bir ürünü olan bu helikopter Afganistan başta olmak üzere birçok arenada gövde gösterisinde bulunmuştur. Klasik Sovyet doktrini kapsamında basit ve dayanıklı olacak şekilde üretilen bu helikopter başlarda asker intikali yapan ve pilot ve nişancı yan yana oturduğu bir konfigürasyon ile üretilmiştir.


Sonraki prototipler, Ah-1 Cobra'lardaki dizaynın başarısı da göz önünde bulundurarak tandem hale getirilmiştir. Bu modelde, balon kokpite geçilmiş ve böylelikle mürettebatın güvenliği ve görüş açısı artırılmıştır. Kokpit camları neredeyse bir tank zırhı kalınlığındadır. Arka bölümde personel taşımaya elverişli bir bölüm de bulunmaktadır. Ancak burası genelde kullanılmamakta, personel sevkiyatı Mi-8 gibi taşıma helikopterlerine bırakılmıştır.


Hind kanatlarındaki ağır silahlar ve roketlerle uçan bir tank görünümündedir.
Önde yer alan 30mm'lik topu yine önde oturan nişancı kullanır. Helikopter pilotu ise arkada oturur. Her ikisinin konumu savaş alanının tümünü görmeye müsaittir.
Hind Afganistan Savaşı'nda kendisini göstermiş ve Mücahitlerin korkulu rüyası olmuştur. Ancak, Amerika tarafından verilen Stinger füzeleri oyunu değiştirmiş ve üstünlük Afgan milislere geçmiştir. Stinger kullanımı çok kolay olan bir yerden hava ateşleme sistemidir. Bu yolla sayısız Mi-24 kırıma uğratılmıştır. Yine de alçaktan uçan Hind'ler Afgan milislere zor anlar yaşatmıştır.


Başlıca Özellikler
Model Mi-24  
Takma Adı Hind  
Üretici Firma Mil  
Personel  2 kişi
Yolcu 8 kişi
Motor Tipi 2 Türbin Motor  
Motor Gücü 1600 kw
Motor Üreticisi Isotov  
Azami Hız 335 km/h
Azami Servis Yüksekliği 4900 m
Azami Menzil 450 km
Ana Rotor Pervane Sayısı 5 adet
Boş Ağırlık 8500 kg

Comments