AH-1 Cobra



Ah (attack helicopter) isminden de anlaşılacağı gibi saldırı helikopteri konseptindedir. Aslına bakarsanız Cobra bu konseptin ilk temsilcisidir. Pilot ve nişancının arka arkaya ( tandem) oturduğu ilk dizayn Cobra ile gerçekleştirilmiştir. Bu şekilde daha ince bir profile sahip olan helikopter düşmanın nisan alma alanını daraltmaktadir.

Uh-1 govdesi üzerine insa edilen bu helikopter yine ilk defa Vietnam Savaşı'nda kullanılmıştır. Yer hedeflerine yaptığı saldırılar ile şok etkisi yaratarak düşmanın hareket alanını daraltmaktadir.




Ülkemizde terörle mücadelede çok başarılı olan Cobra'lar eski versiyonun modernize edilmiş hali olan Ah-1w'lardir. Gelişmiş aviyoniklarer ve sofistike silahlara sahip olan bu model, çift motoruyla her türlü hava ve irtifa şartlarında başarıyla görevini tamamlayacak kapasitedir.



Amerikan Deniz kuvvetleri halen Cobra'ların en gelişmiş versiyonunu olan Ah-1z versiyonunu kullanmaktadır. Bu versiyon 2 pal yerine 4 pallidir. Bunda helikoptere ekstra bir çeviklik katmaktadır.


Başlıca Özellikler
Model AH-1W
Takma Adı Supercobra
Üretici Firma Bell
Personel  2 kişi
Yolcu 0 kişi
Motor Tipi 2 Turboşaft Motor
Motor Gücü 1300 kw
Motor Üreticisi General Electric
Azami Hız 352 km/h
Azami Servis Yüksekliği 3720 m
Azami Menzil 587 km
Ana Rotor Pervane Sayısı 2 adet
Boş Ağırlık 4630 kg

Comments